Te ai intrebat vreodata cum iubesti ?
Va prezint in continuare sase tipuri de iubire mentionand ca nu este unul mai bun ca celalalt.

Iubirea erotica este una idealista lipsind atat perceptia realista a partenerului, a propriei persoane cat si a relatiei si situatiei in ansamblul sau. Ea are la baza imagini false sau naive. Peroanele care iubesc in acest mod au tendinta "de a vedea lumea in roz" , de a fi foarte romantice si pasionale.Este specifica adolescentilor , dar nu lipseste nici la varsta adulta. Iluziile si idealizarea partenerului sunt frecvente si asta in mare parte se datoreaza implicarii puternice emotionale si sexuale adeseori timpurie. Indiferent de ce probleme pot aparea, indivizii care au o astfel de atitudine, considera ca ele pot fi rezolvate, iar fanteziile de salvare a partenerului care prezinta probleme de personalitate sunt frecvente. Unii idealistii cred chiar ca pot avea mai multi iubiti in acelasi timp.

Iubirea ludica sau iubirea ca joc este specifica persoanelor cuu libido flotant, care sunt predispuse la infidelitate. Preferand concomitent mai multe relatii, indragostitul ludic refuza sa devina prea dependent sau sa-i permita partenerului sa se ataseze prea mult de el. In acest caz, placerea apare mai curand din joc, distractie si mai putin din activitatea sexuala. De altfel aceste persoane pot avea relatii sexuale numeroase, fara prea mult atasament. Ele isi cresc stima de sine prin numarul de cuceriri. Cuvintele de ordine pentru ludic sunt seductia, imprudenta si firea ascunsa, plina de secrete.

Iubirea storgica sau prieteneaca este , de obicei, relaxanta, lipsita de pasiune si emotii intense. Acest tip de iubire implica frecvent o istorie indelungata a sustinerii mutuale, caldura si auto-dezvaluire profunda. Se poate conta pe faptul ca celalalt va fi dispus sa ne sprijine atunci cand avem nevoie. Elementul de baza al acestui tip de relatie este compania. Indragostitilor le face placere sa discute totul impreuna, iar relatia lor sexuala incepe tarziu. In unele mariaje indivizii isi definesc preponderent iubirea in termeni de prietenie, insa cel mai adesea acest tip de iubire exista in afara casatoriei. Aceest tip de relatie implica onestitate, loialitate si maturitate.

Iubirea pragmatica este o combinatie intre cea storgica si cea ludica. Persoanele care au aceasta atitudine fata de iubire isi aleg parteneruul dupa criterii practice foarte clare, tinand de clasa sociala, venit, interese etc. Ele pot recurge constient la diverse manipulari pentru a obtine partenerul dorit. In momentul casatoriei, persoana pragmatica incearca sa incheie "cea mai buna afacere", iar relatia va dura atata timp cat ea va fi profitabila. Cand relatia nu mai corespunne asteptarilor si intereselor materiale indragotittul pragmatic va cauta un alt partener.

Iubirea "maniaca" sau dependenta este specifica persoanelor care simt o mare nevoie de cineva, fiind o combinatie intre iubirea erotica si cea ludica. Este vorba despre persoane care se simt nesigure, carora le lipseste stima si increderea de sine si care sunt izolati din punct de vedere emotional. Ei sunt extrem de senzuali si le place sa fie indragostiti, gasind fericire si implinire prin altul. Se intampla ca acestia sa fie gelosi si posesivi dorind cu orice pret ca sentimentele intense sa fie reciproce. De cele mai multe ori ei risca sa-si sufoce partenerul.

Iubirea agapica este proiectata adesea ca un ideal. Ea este iubirea neconditionata, ne-egoista, chiar altruista , o combinatie intre cea storgica si cea erotica. In aceasta iubire se ofera fara a se astepta un alt beneficiu in schimb. In realitate acest tip de iubire este foarte rar intalnit.
Classifieds
Classifieds
^ Top